MYR HAUSS VOL.2

  • Autor
    Timo Titma I Illmar Truverk I Omar Jõpiselg I Külli Kübbar I Piret Noor I Märt Kärbis
  • Asukoht
    Hiiumaa, Kõpu vald
  • Pindala
    240.00m²
  • Aasta
    Valmimise aasta 2023
  • Tellija kommentaar
    Myr haus on meie pika-ajalise puhkemajutuse kogemuse kokkuvõte - inimene vajab heaks puhkuseks head und - privaatsust ja vaikust selleks. Lisaks on on puhkuse süda ühine aeg pere või sõpradega, enamasti söögi tegemise ja nautimise ümber. Kuna on suvemaja, siis pigem mõeldud värskes õhus ja avaruses ühiselt toimetada... võimalusega taanduda kehvade ilmastikuolude korral kitsamale sisepinnale. Maja ruumilahenduse sidus kokku elegantne katusemaastik. Õiged vaated ja asukoht sai sobitatud täpselt 120 aastaste mändide vahele... tegelikult maja projekteerimisel lausa arvestati suuremate puude ja metsa-alusega ja mõeldi selliselt et hooldust maja õu ei vajakski.

IDEE JA INSPIRATSIOON

Antud projektis oli tellijapoolseks sooviks, et hoone oleks musta värvi, sest tegemist on tellija mitmenda majutusasutusega, kus kõikides on läbivaks tooniks must värv. Hoone oli planeeritud Hiiumaale, saare läänepoolsete ilusate mändide alla.

Teine ruumiplaani versioon kujunes kolme hooneplokki. Esimeses kahes oli eluruumide osa magamistuba, kontor, olemise ruum/puhketuba. Keskele jäi suure klaasosaga köögi- ja terrassiala, mida talvel saab hoida suletuna ning suvel avatuna, vaatega läheduses asuvale metsale. Köögist väljapoole jääb klaaskatusega lounge-ala, kus on võimalik aega veeta aastaringselt, ilma pärast muretsemata.  Kolmandasse hooneplokki on mõeldud eraldi saun ja selle eesruum. Samuti asuvad seal tehnoruum ja teised vajalikud teenindusruumid, mis majutusasutuses olema peavad.  Piltidelt on näha, et kahe hoone vahele on tulevikus võimalik rajada ka välikaminaga istumisala, kus saab mõnusalt nii suve- kui talveõhtuid veeta.

Tegemist on etapiliselt arendatava hoonega, st et tulevikus on võimalik seal uuendusi läbi viia (välimuse värskendamine, hoone suurendamine). Kuna see oli tellijapoolne soov, on sellele juba projekteerimise faasis mõeldud ja tähelepanu pööratud. Selline partnerite koostööna valminud visioon tagab selle, et tulevikus ei rikuta uuenduste käigus hoone "nägu" ära.

Projekti läbivaks jooneks oli teistmoodi "luksustunde" tekitamine hoonesse sisenemisel. Ehkki kasutatud on väga lihtsaid võtteid, on hoone futuristlikuma lähenemisega projekteeritud. Hoone arhitektuuris on silmas peetud seda, et see sobituks keskkonda, ent tõuseks esile teiste sarnaste lähteülesannetega projektide seast. Samuti võeti arvesse, et arhitektuur peab olema esteetiline ja soliidne. Seda me ka koostöös partneritega saavutasime.

TELLITUD: ARHITEKTUUR / SiSEARHITEKTUUR / Ehituskonstruktsioon