HALD VILLA

  • Autor
    Veiko Vahtrik, Timo Titma
  • Asukoht
    Metsakasti küla, Viimsi vald, Harjumaa
  • Pindala
    278.50m²

IDEE JA INSPIRATSIOON

Kavandatud eramu paigutub vastavalt detailplaneeringus ettenähtud hoonestualale põhja-lõuna suunaliselt krundi keskele. Abihoonest ja põhihoonest koosneva kompleksi paigutus loob suurema ja privaatsema hooviala kinnistu läänepoolsemasse ossa, mis ühtlasi on avatud nii õhtupäikesele kui ka metsavaatele. Hoone madalam lõunapoolne plokk varjab raudteepoolset vaadet ja müra, kuid laseb lõunapäikesel siiski hoovi paista.

Kaasaegse arhitektuurikeelega hoone puhul on peamisteks vormimoodustajateks pikad kaldkatused, mis loovad vaheldusrikka ja liigendatud ehitusmahu. Peahoone ja abihoone eraldatud hoonemahud moodustavad ühtse ansambli ja on varikatusega ühendatud. Eramu tänavapoolne fassaad on esinduslik ja privaatne. Suuremad klaaspinnad avanevad hoovi poole, kus läbi avarate lükandakende saab astuda otse terrassile.

Välisviimistluses on kasutatud esinduslikke ja ajas kestvaid materjale. Hoone on lahendatud peamiselt tumedates toonides vähendades seeläbi visuaalselt selle mahtu. Fassaadide põhimaterjaliks on antratsiittoonis klinkertellis, millele on aktsenti lisatud termopuidu ja fassaadiplaatidega. Katusekattena kasutatakse musta valtsprofiiliga terasplekki.

Ruumide paigutamisel on pandud rõhku avarusele, vaadetele ja valgusele ning välditud on pikkade koridoride loomist. Eramu sissepääs on toodud kahe hoone vahele ja varikatusega kaetud. Läbi esiku pääseb otse läbi maja ulatuvasse avarasse köök-elutuppa. Esimese korruse lõunapoolses osas paikneb veel suur magamistuba ja eraldi tiivas saunakompleks. Teisele korrusele viib vahetult sissepääsu juures paiknev L-kujuline trepp. Kaldkatusealusel teisel korrusel paikneb kolm väiksemat magamistuba ja eraldi vannituba.

Abihoone koosneb kahest ruumist: garaaž ja hobiruumi. Garaaži kohal on madal pööning.

Hoone energiatõhususe tõstmiseks on hoitud köetav maht võimalikult kompaktne. Lisaks on tähelepanu pööratud külmasillavabade lahendustele, õhutihedusele ja võimalusele maksimaalselt ära kasutada päikseenergiat. Loomulik valgus pääseb hoonesse läbi avarate aknapindade ja akumuleerub massiivsetes põranda- ja vahelagedekonstruktsioonides.

TELLITUD: ARHITEKTUUR